"

Onze diensten

Mondhygiënist

"

Mondhygiënist

De belangrijkste taak van de mondhygiënist zijn de preventieve behandelingen.
Door middel van gerichte instructies, voorlichting en gebitsreinigingen wordt er gestreefd naar een goede mondgezondheid waarbij zelfzorg centraal staat. Ook vallen sealants (plastic laagje in een diepe groef van een kies) en fluoride behandelingen bij kinderen onder preventieve behandelingen.

Daarnaast behandelt de mondhygiënist ernstige tandvleesontsteking. Er wordt, in samenwerking met de tandarts, een uitgebreid plan opgesteld om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. In een aantal opeenvolgende afspraken wordt de tandvleesontsteking per tand of kies behandeld, en wordt er stil gestaan bij de zelfzorg. Om uiteindelijk als resultaat weer een gezonde, stabiele situatie in de mond te creëren.

In eerste instantie was de opleiding mondzorgkunde een 3-jarige opleiding. Maar in 2001 is dit veranderd naar een 4-jarige bachelor opleiding. Het takenpakket van de mondhygiënist is daardoor uitgebreid. Naast de preventieve handelingen en het behandelen van ernstige tandvleesontsteking is de mondhygiënist met de bachelor opleiding ook bevoegd om controles uit te voeren en kleine caviteiten (gaatjes) te behandelen.